Είσαι επαγγελματίας και θέλεις να ξεκινήσεις μια νέα συνεργασία χονδρικής; Επικοινώνησε μαζί μας ΕΔΩ!

Κλειστά λόγο απογραφής από 29/10 έως 09/11/2024
Νέες εισαγωγές Detox Foot Spa από 01/12/2024

Επαγγελματικά συστήματα αντίστροφης όσμωσης και αποσκληρυντές

30/11/2018
από ΜΙΧΑΗΛ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
αντιστροφη οσμωση & αποσκληρυντές

Επαγγελματικά συστήματα κεντρικής παροχής για την επεξεργασία Ακατάλληλου νερού, ώστε μετά την επεξεργασία να καταστεί κατάλληλο για κάθε χρήση και τελικά για πόσιμο.

Αυτά τα συστήματα κεντρικής παροχής, είναι απαραίτητα σε επαγγελματίες με καφέ-εστιατόρια για τις μηχανές του καφέ, τις παγομηχανές και γενικά για όλη την εγκατάσταση της επιχείρησης.

Είναι απαραίτητα σε εταιρίες παραγωγής εμφιαλωμένου νερού, σε παγοποιία, ελαιοτριβεία, ξενοδοχειακές μονάδες, εξοχικές η’ μόνιμες κατοικίες που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές, σε νησιωτικές περιοχές, και γενικά όπου το νερό είναι Ακατάλληλο για χρήση στις συσκευές τους αλλά και για πόσιμο.

Το ένα σύστημα είναι η αντίστροφη όσμωση γνωστή και ως αφαλάτωση, το άλλο σύστημα είναι ο αποσκληρυντής.
Είναι δύο τελείως διαφορετικά συστήματα που θα σας εξηγήσω παρακάτω.

Α ) Η αντίστροφη όσμωση κεντρικής παροχής με το σύστημα που διαθέτει επεξεργάζεται και διαχωρίζει το Ακατάλληλο εισερχόμενο νερό βγάζοντάς το από δύο εξόδους, μια το καθαρό και μια το βρόμικο.

Το λέμε σύστημα για να μην το μπερδεύουμε με τα συμβατικά, απλά φίλτρα ενεργού άνθρακα, και τα απλά κεραμικά φίλτρα, είτε αυτά είναι κεντρικής παροχής, είτε αυτά που βάζουμε στην βρύση μας.

Αυτά δεν διαχωρίζουν για να πετάξουν στην αποχέτευση τα επιβλαβή στοιχεία.

Σε μία αντίστροφη όσμωση η μέθοδος εξυγίανσης του νερού είναι τελείως διαφορετική.

Η μία έξοδος μας δίνει το καθαρό πόσιμο νερό, με δυνατότητα εμπλουτισμού ιχνοστοιχείων και μετάλλων, εξυγιασμένο από άλατα, νιτρικά, εξασθενές χρώμιο, μόλυβδο, μικρόβια και γενικά από όλες τις επιβλαβείς χημικές ενώσεις που βρίσκονται μέσα σε ένα Ακατάλληλο νερό, είτε είναι από γεώτρηση, είτε από πηγάδια, είτε από δημοτικό νερό, είτε ακόμα και από την θάλασσα.

Η δεύτερη έξοδος της όσμωσης στέλνει στην αποχέτευση την άλμη και το Ακατάλληλο νερό με τις επιβλαβείς μικροβιολογικές και χημικές ενώσεις.

Δηλαδή σαν παράδειγμα για να καταλάβουμε την λειτουργία μιας όσμωσης.

Εάν τροφοδοτήσουμε την είσοδό της από ένα μπουκάλι κόκα-κόλα, στην μία έξοδο θα βγάλει πόσιμο νερό και στην αποχέτευση θα πετάξει την κόκα ζαχαρόνερο και τις ενώσεις που εμπεριέχονται .

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ωσμωτικής διαδικασίας που διενεργείται μέσα σε μία όσμωση, σε σχέση με άλατα και χημικές ενώσεις που βρίσκονται στο τροφοδοτούμενο νερό προς επεξεργασία.

Δε εάν η αντίστροφη όσμωση συνδυαστεί και με φίλτρα UV υπέρυθρης ακτινοβολίας, η’ χλωριωτές η’ οζονομηχανές, τότε έχουμε το καλύτερο φίλτρο που έχει σήμερα η επιστήμη στα χέρια της ακόμη και για νερά με λύματα.

Γενικά συμπεραίνουμε ότι είναι είναι ένα απαραίτητο σύστημα για όλες τις περιπτώσεις που χρειαζόμαστε πραγματικά χημική και μικροβιολογική εξυγίανση σε ένα Ακατάλληλο νερό, για να παράξουμε από αυτό ένα πραγματικά καθαρό νερό.

Β ) Ο επαγγελματικός αποσκληρυντής κεντρικής παροχής είναι μια συσκευή που μέσα του έχει ειδικές ρητίνες αποσκλήρυνσης και εξωτερικό κάδο άλμης αναγέννησης

Σε σχέση με την αντίστροφη όσμωση που θα αφαιρέσει ενώσεις διαχωρίζοντας από όλο το φάσμα των χημικών και μικροβιολογικών ενώσεων, ο αποσκληρυντής θα αφαιρέσει μέσω χημικής ιονοανταλλαγής μόνο το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Αυτά προσδιορίζουν και την έννοια της λεγόμενης σκληρότητας του νερού.

Σαν πλεονέκτημα αυτό τον καθιστά οικονομικότερο από την αντίστροφη όσμωση, και συγχρόνως απαραίτητο σε νερά υψηλής περιεκτικότητας ασβεστίου που τροφοδοτούν μηχανολογικές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα την μη επικάθηση του ασβεστίου σε αυτές τις συσκευές.

Σαν μειονέκτημα όμως δεν έχει αποτέλεσμα σε υφάλμυρα νερά με παρουσία αλάτων χλωριούχου νατρίου ( NaCl ), διότι αυτά δεν έχει την ικανότητα να τα αφαιρέσει, εισέρχονται και εξέρχονται αυτούσια, όπως και ότι άλλη μικροβιολογική και χημική ένωση εμπεριέχεται στο νερό.

Επίσης με την μέθοδο της αφαίρεσης του ασβεστίου μέσω χημικής ιοντοανταλλαγής, μετατρέπεται το ασβέστιο σε νάτριο το οποίο αθροιζόμενο με ένα υψηλό προϋπάρχων νάτριο, πολλές φορές καθιστά το εξερχόμενο νερό ακατάλληλο προς πόσιμο ακόμα και για πότισμα, αλλά είναι πολύ ευεργετικό για τα μηχανολογικά αφού λείπει το ασβέστιο.

Γενικά προτείνεται ο αποσκληρυντής σε όλες τις μηχανές που διέρχεται από αυτές σκληρό νερό αλλά όχι για χρήση ποσίμου, εκτός εάν μετά τον αποσκληρυντή περάσουμε αυτό το νερό από μια αντίστροφη όσμωση και το κάνουμε πόσιμο.

Με όλα τα παραπάνω καταλήγουμε εκ του ασφαλούς ότι η αντίστροφη όσμωση είναι το ισχυρότερο και καλύτερο σύστημα εξυγίανσης Ακάθαρτου νερού μετατροπής σε πόσιμο, και ο αποσκληρυντής το καλύτερο σύστημα μεμονωμένης εξυγίανσης σκληρού νερού, προς χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού και υπό συνθήκες έως για πόσιμο.