Blog

21/11/2017
από ΜΙΧΑΗΛ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
BLOG

Εδώ θα δείτε όλα τα νέα της εταιρίας ClearWater

Φίλτρο νερού κάτω από τον πάγκο

11/01/2019
από ΜΙΧΑΗΛ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
φιλτρο νερου

Φίλτρο νερού κάτω από τον πάγκο για τον καθαρισμό νερού του δικτύου πόλεως και για περιοχές με επιβαρυμένα νερά.

Περιλαμβάνει τρία φίλτρα :
1. Ανταλλακτικό φίλτρο νερού αιωρουμένων πολυπροπυλενίου 5 micro, για την κατακράτηση σκουριάς θολούρας, αιωρουμένων σωματιδίων, μεγαλύτερα των 5 micro.
2. Ανταλλακτικό φίλτρο νερού ενεργού άνθρακα για την κατακράτηση χλωρίου, ξένων χημικών ρύπων, σκουριάς, οσμών. κ.λ.π.
3. Ανταλλακτικό φίλτρο νερού αιωρουμένων πολυπροπυλενίου 1 micro, για την κατακράτηση σκουριάς θολούρας, αιωρουμένων σωματιδίων, μεγαλύτερα του 1 micro.

Αυτό το φίλτρο νερού αποτελεί μια καλή λύση πρίν πάμε στην αντίστροφη όσμωση, αλλά μόνο για νερά δικτύου πόλεως.

Μπορούμε να το συνδυάσουμε έξτρα και με άλλου τύπου εσωτερικό φίλτρο κατακράτησης βαρέων μετάλλων και παθογόνων οργανισμών όπως : Βαρέα Μέταλλα Lead / Μόλυβδου, αλλά και Giarda, Cryptosporidium κ.λ.π.

Επαγγελματικά συστήματα αντίστροφης όσμωσης και αποσκληρυντές

30/11/2018
από ΜΙΧΑΗΛ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
αντιστροφη οσμωση & αποσκληρυντές

Επαγγελματικά συστήματα κεντρικής παροχής για την επεξεργασία Ακατάλληλου νερού, ώστε μετά την επεξεργασία να καταστεί κατάλληλο για κάθε χρήση και τελικά για πόσιμο.

Αυτά τα συστήματα κεντρικής παροχής, είναι απαραίτητα σε επαγγελματίες με καφέ-εστιατόρια για τις μηχανές του καφέ, τις παγομηχανές και γενικά για όλη την εγκατάσταση της επιχείρησης.

Είναι απαραίτητα σε εταιρίες παραγωγής εμφιαλωμένου νερού, σε παγοποιία, ελαιοτριβεία, ξενοδοχειακές μονάδες, εξοχικές η’ μόνιμες κατοικίες που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές, σε νησιωτικές περιοχές, και γενικά όπου το νερό είναι Ακατάλληλο για χρήση στις συσκευές τους αλλά και για πόσιμο.

Το ένα σύστημα είναι η αντίστροφη όσμωση γνωστή και ως αφαλάτωση, το άλλο σύστημα είναι ο αποσκληρυντής.
Είναι δύο τελείως διαφορετικά συστήματα που θα σας εξηγήσω παρακάτω.

Α ) Η αντίστροφη όσμωση κεντρικής παροχής με το σύστημα που διαθέτει επεξεργάζεται και διαχωρίζει το Ακατάλληλο εισερχόμενο νερό βγάζοντάς το από δύο εξόδους, μια το καθαρό και μια το βρόμικο.

Το λέμε σύστημα για να μην το μπερδεύουμε με τα συμβατικά, απλά φίλτρα ενεργού άνθρακα, και τα απλά κεραμικά φίλτρα, είτε αυτά είναι κεντρικής παροχής, είτε αυτά που βάζουμε στην βρύση μας.

Αυτά δεν διαχωρίζουν για να πετάξουν στην αποχέτευση τα επιβλαβή στοιχεία.

Σε μία αντίστροφη όσμωση η μέθοδος εξυγίανσης του νερού είναι τελείως διαφορετική.

Η μία έξοδος μας δίνει το καθαρό πόσιμο νερό, με δυνατότητα εμπλουτισμού ιχνοστοιχείων και μετάλλων, εξυγιασμένο από άλατα, νιτρικά, εξασθενές χρώμιο, μόλυβδο, μικρόβια και γενικά από όλες τις επιβλαβείς χημικές ενώσεις που βρίσκονται μέσα σε ένα Ακατάλληλο νερό, είτε είναι από γεώτρηση, είτε από πηγάδια, είτε από δημοτικό νερό, είτε ακόμα και από την θάλασσα.

Η δεύτερη έξοδος της όσμωσης στέλνει στην αποχέτευση την άλμη και το Ακατάλληλο νερό με τις επιβλαβείς μικροβιολογικές και χημικές ενώσεις.

Δηλαδή σαν παράδειγμα για να καταλάβουμε την λειτουργία μιας όσμωσης.

Εάν τροφοδοτήσουμε την είσοδό της από ένα μπουκάλι κόκα-κόλα, στην μία έξοδο θα βγάλει πόσιμο νερό και στην αποχέτευση θα πετάξει την κόκα ζαχαρόνερο και τις ενώσεις που εμπεριέχονται .

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ωσμωτικής διαδικασίας που διενεργείται μέσα σε μία όσμωση, σε σχέση με άλατα και χημικές ενώσεις που βρίσκονται στο τροφοδοτούμενο νερό προς επεξεργασία.

Δε εάν η αντίστροφη όσμωση συνδυαστεί και με φίλτρα UV υπέρυθρης ακτινοβολίας, η’ χλωριωτές η’ οζονομηχανές, τότε έχουμε το καλύτερο φίλτρο που έχει σήμερα η επιστήμη στα χέρια της ακόμη και για νερά με λύματα.

Γενικά συμπεραίνουμε ότι είναι είναι ένα απαραίτητο σύστημα για όλες τις περιπτώσεις που χρειαζόμαστε πραγματικά χημική και μικροβιολογική εξυγίανση σε ένα Ακατάλληλο νερό, για να παράξουμε από αυτό ένα πραγματικά καθαρό νερό.

Β ) Ο επαγγελματικός αποσκληρυντής κεντρικής παροχής είναι μια συσκευή που μέσα του έχει ειδικές ρητίνες αποσκλήρυνσης και εξωτερικό κάδο άλμης αναγέννησης

Σε σχέση με την αντίστροφη όσμωση που θα αφαιρέσει ενώσεις διαχωρίζοντας από όλο το φάσμα των χημικών και μικροβιολογικών ενώσεων, ο αποσκληρυντής θα αφαιρέσει μέσω χημικής ιονοανταλλαγής μόνο το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Αυτά προσδιορίζουν και την έννοια της λεγόμενης σκληρότητας του νερού.

Σαν πλεονέκτημα αυτό τον καθιστά οικονομικότερο από την αντίστροφη όσμωση, και συγχρόνως απαραίτητο σε νερά υψηλής περιεκτικότητας ασβεστίου που τροφοδοτούν μηχανολογικές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα την μη επικάθηση του ασβεστίου σε αυτές τις συσκευές.

Σαν μειονέκτημα όμως δεν έχει αποτέλεσμα σε υφάλμυρα νερά με παρουσία αλάτων χλωριούχου νατρίου ( NaCl ), διότι αυτά δεν έχει την ικανότητα να τα αφαιρέσει, εισέρχονται και εξέρχονται αυτούσια, όπως και ότι άλλη μικροβιολογική και χημική ένωση εμπεριέχεται στο νερό.

Επίσης με την μέθοδο της αφαίρεσης του ασβεστίου μέσω χημικής ιοντοανταλλαγής, μετατρέπεται το ασβέστιο σε νάτριο το οποίο αθροιζόμενο με ένα υψηλό προϋπάρχων νάτριο, πολλές φορές καθιστά το εξερχόμενο νερό ακατάλληλο προς πόσιμο ακόμα και για πότισμα, αλλά είναι πολύ ευεργετικό για τα μηχανολογικά αφού λείπει το ασβέστιο.

Γενικά προτείνεται ο αποσκληρυντής σε όλες τις μηχανές που διέρχεται από αυτές σκληρό νερό αλλά όχι για χρήση ποσίμου, εκτός εάν μετά τον αποσκληρυντή περάσουμε αυτό το νερό από μια αντίστροφη όσμωση και το κάνουμε πόσιμο.

Με όλα τα παραπάνω καταλήγουμε εκ του ασφαλούς ότι η αντίστροφη όσμωση είναι το ισχυρότερο και καλύτερο σύστημα εξυγίανσης Ακάθαρτου νερού μετατροπής σε πόσιμο, και ο αποσκληρυντής το καλύτερο σύστημα μεμονωμένης εξυγίανσης σκληρού νερού, προς χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού και υπό συνθήκες έως για πόσιμο.

Αποσκληρυντές Νερού

06/07/2018
από ΜΙΧΑΗΛ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

1. Αποσκληρυντές

Η σκληρότητα του νερού οφείλεται στο ασβέστιο και το μαγνήσιο που περιέχει. Αυτά τα στοιχεία είναι απολύτως απαραίτητα για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.
Βάση νομοθεσίας δεν προβλέπεται ανώτατο όριο για αυτά τα στοιχεία. Παρόλα αυτά σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις και ιδιαίτερα σε νερά που χαρακτηρίζονται ως σκληρά, δημιουργούν προβλήματα επικαθίσεων αλάτων στις μηχανολογικές συσκευές, στις σωληνώσεις θέρμανσης του νερού όπως πλυντήριο, θερμοσίφωνας, και στα δίκτυα κεντρικών παροχών.
Η βελτίωση της ποιότητας σκληρών νερών μπορεί να γίνει με Αποσκληρυντή τύπου ανταλλαγής ιόντων.
Οι αποσκληρυντές αυτού του τύπου αφαιρούν από το νερό το ασβέστιο και το μαγνήσιο και το αντικαθιστούν με νάτριο.

Η χρήση του όμως έχει και μερικά Μειονεκτήματα:

α) Ο Αποσκληρυντής προσθέτοντας στο νερό νάτριο, κάνει ένα νερό με αρχικά υψηλό νάτριο αλλά να είναι εντός ορίων ποσίμου, μετά την αποσκλήρυνση να είναι εκτός ορίων ποσίμου ως προς το νάτριο με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο: 200 mg Na/L.
Ειδικά σε άτομα που για λόγους υγείας π.χ. υψηλή πίεση πρέπει να προσέχουν την λήψη νατρίου, η συγκεκριμένη μέθοδος αποσκλήρυνσης του νερού να αποβεί απαγορευτική ακόμη και στην περίπτωση που το παραγόμενο νερό είναι εντός ορίων ποσίμου αλλά με υψηλά επίπεδα νατρίου.
Γενικώς, δεν συνιστάται η μέθοδος αποσκλήρυνσης ενός πολύ σκληρού νερού, αν αυτό πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο.

β) Υπάρχει περίπτωση η αντικατάσταση του ασβεστίου και του μαγνησίου με νάτριο να δημιουργήσει ακόμη σοβαρότερα προβλήματα σε καλλιέργειες και κυρίως στις ευπαθείς στο αλάτι πολυετείς.

Γενικώς, δεν συνιστάται η μέθοδος αποσκλήρυνσης ενός πολύ σκληρού νερού αν αυτό πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως ποτιστικό.

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αυτόνομοι αποσκληρυντές τύπου ανταλλαγής ιόντων συνιστώνται για πισίνες, για οικίες και αυτό μόνον στην παροχή του ζεστού νερού τους, αλλά και σίγουρα είναι ιδανικοί για βιομηχανική χρήση.

Εάν θέλουμε οπωσδήποτε το νερό μετά από έναν αποσκληρυντή να το χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνα μας για πόσιμο, θα πρέπει να το περάσουμε από μια οικιακή αντίστροφη όσμωση για την απόλυτη εξυγίανσή του, η οποία εύκολα τοποθετείται κάτω απο τον πάγκο της κουζίνας η' όπου αλλού εξυπηρετεί τις ανάγκες μας .

Πώς λειτουργούν τα φίλτρα νερού

26/11/2017
από ΜΙΧΑΗΛ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
Φίλτρα Νερού

Το ακόλουθο άρθρο περιγράφει τις διαθέσιμες μορφές επεξεργασίας και μερικής βελτίωσης του νερού, προκειμένου να καταστεί πόσιμο ή να χρησιμοποιηθεί για άλλες ανάγκες κοινής χρήσης.

1. Φίλτρα νερού κατακράτησης σωματιδίων

Πρόκειται για φίλτρα που κατακρατούν τα αιωρούμενα σωματίδια του νερού (π.χ. χώμα, υλικά από δεξαμενές, σκουριά, κ.α.). Διατίθενται στο εμπόριο σε μεγάλη ποικιλία και ανάλογα με:

α) την παροχή του νερού

β) το μέγεθος των σωματιδίων που κατακρατούν (διάμετρος πόρων)

Συνήθως χρησιμοποιείται συστοιχία από φίλτρα έτσι ώστε να αποφεύγεται το τακτικό μπλοκάρισμά τους.

Συνιστώνται για χρήση σε:

α) γεωτρήσεις με θολό νερό (αυξημένα αιωρούμενα σωματίδια) σε μόνιμη ή περιοδική βάση

β) περιοχές με απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης, όπου περιοδικά παρατηρούνται σκουριές και γενικά σωματίδια στο νερό

γ) περιοχές με αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα, όπου οι διακοπές υδροδότησης και οι ζημιές στο δίκτυο είναι τακτικές.

Το κόστος των φίλτρων κατακράτησης σωματιδίων είναι χαμηλό, όμως απαιτείται συχνός έλεγχος της κατάστασής τους, καθαρισμός ή και αλλαγή. Όλες οι αλλαγές φίλτρων μπορούν να γίνουν από τον καταναλωτή.

2. Φίλτρα νερού ενεργού άνθρακα

Πρόκειται για φίλτρα που αφαιρούν από το νερό:

α) το ελεύθερο χλώριο

β) τα παράγωγα χλωρίωσης του νερού

γ) φυτοφάρμακα

δ) οργανικές ουσίες που ευθύνονται για τη δυσάρεστη οσμή του νερού

ε) τοξικές οργανικές ουσίες, όπως διαλύτες, κ.α.

Η χρήση τους συνιστάται σε νερά που έχουν υποστεί χλωρίωση και ιδιαιτέρως σε περιοχές όπου η χλωρίωση δεν γίνεται σε συστηματική βάση με τη χρήση αυτόματου δοσομετρητή αλλά γίνεται χειρονακτικά, σε τυχαία βάση και ποσότητα από μη εκπαιδευμένο προσωπικό.

Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και διατάξεις από φορητό φίλτρο σε μορφή κανάτας έως πλήρες σύστημα με λυχνία UV εν σειρά.

Χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, αυτά που διαθέτουν ενδεικτική λυχνία αντικατάστασης και στα απλά που δεν διαθέτουν ένδειξη ορθής λειτουργίας του φίλτρου. Οι δύο κατηγορίες διαφέρουν σημαντικά ως προς την τιμή, όμως η πληροφορία της κατάστασης του φίλτρου είναι σημαντική καθώς τα φίλτρα δεν έχουν διάρκεια ζωής αναλόγως του χρόνου χρήσης τους (π.χ. 6 μήνες) αλλά αναλόγως της ποσότητας του νερού που διέρχεται από αυτά (δηλαδή αλλαγή φίλτρου στα 6 κυβικά κατανάλωσης).

Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν απαιτείται ειδικός συντηρητής για την αντικατάσταση των φίλτρων.

Ειδικές Οδηγίες Χρήσης:

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην περίπτωση όπου ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα παραμείνει αχρησιμοποίητο για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών). Αφαιρώντας από το νερό το ελεύθερο χλώριο, επιτρέπει στο νερό που παραμένει εγκλωβισμένο μέσα στο φίλτρο να αναπτύξει μικρόβια.

Σε αυτήν την περίπτωση επιβάλλεται ο καθαρισμός του φίλτρου με διαβίβαση τουλάχιστον δεκαπλάσιας ποσότητας νερού από τη συνολική χωρητικότητα του φίλτρου (π.χ. για ένα κοινό επιτραπέζιο φίλτρο όπου ο όγκος του νερού εντός του φίλτρου είναι περίπου 1 – 1,5 λίτρο, απαιτείται να διαβιβαστούν 10 λίτρα νερού πριν αυτό χρησιμοποιηθεί).

Φίλτρα Νερού Τι ειναι η αντιστροφη οσμωση Συστήματα Επεξεργασίας Νερού και Αποσκληρυντές Νερού

22/11/2017
από ΜΙΧΑΗΛ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
αντιστροφη οσμωση
Επεξεργασία για την Βελτίωση του μη Πόσιμου Νερού.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις Εγκαταστάσεις, τις Συσκευές βελτίωσης και επεξεργασίας μη Πόσιμου Νερού

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΗ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ

Πολλές περιοχές στην χώρα μας παρουσιάζουν προβλήματα με την ποσότητα και την ποιότητα του διαθέσιμου πόσιμου νερού.
Η σπατάλη των φυσικών υδάτινων πόρων, ο πολύ μεγάλος αριθμός παράνομων γεωτρήσεων και ο ελλιπείς κρατικός σχεδιασμός σε βάθος χρόνου δημιούργησαν την υπάρχουσα κατάσταση που αναμένεται να επιδεινωθεί από τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές.

Το ακόλουθο άρθρο περιγράφει τις διαθέσιμες μορφές επεξεργασίας – βελτίωσης του νερού, προκειμένου να καταστεί πόσιμο ή να χρησιμοποιηθεί για άλλες ανάγκες κοινής χρήσης.

1Α. Φίλτρα νερού αντίστροφης όσμωσης ( RO ) τι είναι?
Αυτές οι συσκευές μπορούν να απομακρύνουν από το νερό όλα τα άλατα και τους μικροοργανισμούς. Η απομάκρυνση αυτή επιτυγχάνεται με ειδικά φίλτρα – μεμβράνες με πολύ μικρή διάμετρο πόρων. Στο ευρύ κοινό αυτές οι συσκευές είναι γνωστές και ως μονάδες αφαλάτωσης.

Χρησιμοποιούται στις ακόλουθες περιπτώσεις των νερών με:
α) αυξημένη περιεκτικότητα σε θαλασσινό νερό
(παράκτιες, νησιωτικές περιοχές)
β) υψηλά νιτρικά ιόντα
(περιοχές με εκτεταμένη γεωργία)
γ) αυξημένη συγκέντρωση τοξικών μετάλλων
(π.χ. εξ ασθενές χρώμιο, αρσενικό, κ.α.).

Πρόκειται για την πλέον εξελιγμένη μορφή επεξεργασίας του νερού που διαθέτουμε μέχρι σήμερα και με ευρεία εφαρμογή.
Η απόδοση της αντίστροφης όσμωσης σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από το αρχικό νερό.
Δηλαδή, αν το αρχικό νερό έχει 5 % θάλασσα, η αντίστροφη όσμωση παράγει 80 % καθαρό νερό και 20 % νερό με πολύ αυξημένο ποσοστό σε θάλασσα (απόβλητο).
Αν το αρχικό νερό έχει 50 % θάλασσα, τότε παράγεται 15 % καθαρό νερό και 85 % νερό – απόβλητο.

Το αρχικό κόστος εγκατάστασης και το κόστος λειτουργίας, δηλαδή η διάρκεια ζωής των φίλτρων, εξαρτώνται από την ποιότητα του αρχικού νερού και την αναμενόμενη κατανάλωση η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1/4 ( από την ονομαστική παραγωγή των μεμβρανών βάση κατασκευαστή ) για τα μικρά συστήματα RO <800GPD / 3.000LPD η' το 1/2 ΜΑΧ για τα μεγαλύτερα συστήματα RO.

Λόγω της πολυπλοκότητας της συσκευής, απαιτείται έλεγχος ορθής λειτουργίας και συντήρηση σε τακτική βάση από γνώστη αυτών των συσκευών.

1Β.Πώς η θερμοκρασία και η αγωγιμότητα επηρεάζουν την παραγωγή νερού RO

Για κάθε βαθμό F που αυξάνετε τη θερμοκρασία του εισερχόμενου νερού, κερδίζετε περίπου +3% ρυθμό ροής προϊόντος η' και το ανάποδο σε ποιο κρύο νερό.
Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό με υψηλότερη θερμοκρασία έχει χαμηλότερο ιξώδες και υψηλότερο ρυθμό διάχυσης, γεγονός που διευκολύνει το νερό να διαπεράσει τη μεμβράνη RO.

Επίσης όσο αυξάνεται η αγωγιμότητα του εισερχόμενου νερού προς το ΜΑΧ της ονομαστικής τιμής του κατασκευαστή ( π.χ. τεστ του κατασκευαστή στα 500μς/cm στους 25 βαθμούς κελσίου - ΜΑΧ 1000ppm ),  μειώνεται κατά 15-20% η ροή του διηθήματος.
Αντίστοιχα όσο πέφτει κάτω από το ΜΑΧ της αγωγιμότητας τείνει προς το ΜΑΧ της ονομαστικής παραγωγής βάση προδιαγραφής κατασκευαστή των μεμβρανών.

Δε εάν συμβούν συνδυαστικά και τα δύο με ανάστροφους ρυθμούς έχουμε και την πλήρη έμφραξη των μεμβρανών με πολύ μειωμένη ροή παραγόμενου έως και μηδενική.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες δολάρια σπαταλούνται σε μη απαραίτητες αντικαταστάσεις μεμβράνης, επειδή οι χρήστες παραβλέπουν τις αρνητικές επιπτώσεις του κρύου νερού στην απόδοση του συστήματος αντίστροφης όσμωσης (RO). 
Γίνονται γενικά υποθέσεις ότι οι μεμβράνες τους έχουν ρυπανθεί, ενώ στην πραγματικότητα η θερμοκρασία του νερού τροφοδοσίας μόλις έχει πέσει και έχει προκαλέσει σημαντική μείωση της παραγωγής της μεμβράνης. 
Συχνά, αυτό συμβαίνει επειδή οι χρήστες ξεχνούν να λάβουν υπόψη τις χαμηλότερες θερμοκρασίες του νερού τροφοδοσίας κατά τη χειμερινή περίοδο. 
Οι κατασκευαστές συστημάτων RO μπορούν να βασίζονται στη λήψη τηλεφωνικών κλήσεων όπου οι πελάτες λένε:
«Για κάποιο λόγο το σύστημα παράγει 30-50% λιγότερο νερό προϊόντος από ό,τι πριν». 
Επιπλέον, ο πελάτης μπορεί να πει, «Οι συνθήκες του νερού τροφοδοσίας του συστήματος δεν έχουν αλλάξει», χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη θερμοκρασία του νερού τροφοδοσίας.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ: Καθώς το νερό γίνεται πιο κρύο γίνεται πιο παχύρρευστο και ο ρυθμός ροής από μια μεμβράνη TFC ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ. Καθώς το νερό ζεσταίνεται γίνεται πιο λεπτό και ο ρυθμός ροής που βγαίνει από μια μεμβράνη ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ. 
Όλοι οι ρυθμοί ροής που αναφέρονται σε συστήματα και μεμβράνες αντίστροφης όσμωσης υποθέτουν θερμοκρασία νερού 77 βαθμών F ( 25 βαθμών C ).
Καθώς η θερμοκρασία και η αγωγιμότητα του νερού αλλάζει, τόσο θα αλλάζει και ο ρυθμός ροής. 
Για κάθε βαθμό F που μειώνετε τη θερμοκρασία χάνετε περίπου το 3% της ροής του προϊόντος. Για κάθε βαθμό F που αυξάνετε τη θερμοκρασία, κερδίζετε περίπου 3% ρυθμό ροής προϊόντος - αυτό συμβαίνει επειδή το νερό με υψηλότερη θερμοκρασία έχει χαμηλότερο ιξώδες και υψηλότερο ρυθμό διάχυσης, γεγονός που διευκολύνει το νερό να διαπεράσει τη μεμβράνη RO.

Συντελεστής διόρθωσης θερμοκρασίας (TCF): Η  θερμοκρασία έχει αντίστροφη επίδραση στη ροή του προϊόντος μέσω της μεμβράνης. μια υψηλή θερμοκρασία αυξάνει τη ροή του προϊόντος, μια χαμηλή θερμοκρασία μειώνει τη ροή του προϊόντος. Για να βρείτε τον ρυθμό διείσδυσης της μεμβράνης σε οποιαδήποτε θερμοκρασία πολλαπλασιάστε την ονομαστική ροή διηθήματος της μεμβράνης RO με το TCF που φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα. Το αποτέλεσμα είναι η ροή του διηθήματος σε αυτή τη θερμοκρασία.

Παράδειγμα:  Ρυθμός διείσδυσης μεμβράνης λεπτής μεμβράνης στους 77 βαθμούς Φαρενάιτ, 65 PSI = 50 γαλόνια την ημέρα. Ποιος είναι ο ρυθμός ροής διείσδυσης στους 50 βαθμούς Φαρενάιτ;

Απάντηση:  Χρησιμοποιήστε τον συντελεστή διόρθωσης θερμοκρασίας (από τον παραπάνω πίνακα) = 0,52.

Ο ρυθμός ροής νέου διηθήματος στους 50 βαθμούς Φαρενάιτ είναι 50 x 0,52 = 26 γαλόνια την ημέρα.

Τέλος, δεν συνιστάται η εισαγωγή νερού από τον θερμοσίφωνό σας σε μια προσπάθεια να αυξήσετε τη θερμοκρασία του νερού. Οι μεμβράνες RO δεν μπορούν να χειριστούν θερμοκρασίες νερού πάνω από 100 βαθμούς F ( 38 βαθμών C ) και όλοι οι θερμοσίφωνες έχουν λάσπη και άλλα ιζήματα στις δεξαμενές τους που μπορεί να βλάψουν τη μεμβράνη και τη μονάδα RO.

How Temperature Affects RO Water Production?
Πηγή:
https://aquaticlife.com/blogs/news/how-temperature-affects-ro-water-production

https://www.google.com/search?...

2. Αποσκληρυντής

Η σκληρότητα του νερού οφείλεται στο ασβέστιο και το μαγνήσιο που περιέχει. Αυτά τα στοιχεία είναι απολύτως απαραίτητα για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Βάση νομοθεσίας δεν προβλέπεται ανώτατο όριο για αυτά τα στοιχεία. Παρόλα αυτά σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις και ιδιαίτερα σε νερά που χαρακτηρίζονται ως σκληρά, δημιουργούν προβλήματα επικαθίσεων αλάτων στις μηχανολογικές συσκευές, στις σωληνώσεις θέρμανσης του νερού όπως πλυντήριο, θερμοσίφωνας, και στα δίκτυα κεντρικών παροχών. Η βελτίωση της ποιότητας σκληρών νερών μπορεί να γίνει με Αποσκληρυντή τύπου ανταλλαγής ιόντων. Οι αποσκληρυντές αυτού του τύπου αφαιρούν από το νερό το ασβέστιο και το μαγνήσιο και το αντικαθιστούν με νάτριο.

Η χρήση του όμως έχει και μερικά Μειονεκτήματα:

α) Ο Αποσκληρυντής προσθέτοντας στο νερό νάτριο, κάνει ένα νερό με αρχικά υψηλό νάτριο αλλά να είναι εντός ορίων ποσίμου, μετά την αποσκλήρυνση να είναι εκτός ορίων ποσίμου ως προς το νάτριο με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο: 200 mg Na/L. Ειδικά σε άτομα που για λόγους υγείας π.χ. υψηλή πίεση πρέπει να προσέχουν την λήψη νατρίου, η συγκεκριμένη μέθοδος αποσκλήρυνσης του νερού να αποβεί απαγορευτική ακόμη και στην περίπτωση που το παραγόμενο νερό είναι εντός ορίων ποσίμου αλλά με υψηλά επίπεδα νατρίου. Γενικώς, δεν συνιστάται η μέθοδος αποσκλήρυνσης ενός πολύ σκληρού νερού, αν αυτό πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο.

β) Υπάρχει περίπτωση η αντικατάσταση του ασβεστίου και του μαγνησίου με νάτριο να δημιουργήσει ακόμη σοβαρότερα προβλήματα σε καλλιέργειες και κυρίως στις ευπαθείς στο αλάτι πολυετείς.

Γενικώς, δεν συνιστάται η μέθοδος αποσκλήρυνσης ενός πολύ σκληρού νερού αν αυτό πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως ποτιστικό.

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αυτόνομοι αποσκληρυντές τύπου ανταλλαγής ιόντων συνιστώνται για πισίνες, για οικίες και αυτό μόνον στην παροχή του ζεστού νερού τους, αλλά και σίγουρα είναι ιδανικοί για βιομηχανική χρήση.

Εάν θέλουμε οπωσδήποτε το νερό μετά από έναν αποσκληρυντή να το χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνα μας για πόσιμο, θα πρέπει να το περάσουμε από μια οικιακή αντίστροφη όσμωση για την απόλυτη εξυγίανσή του, η οποία εύκολα τοποθετείται κάτω απο τον πάγκο της κουζίνας η' όπου αλλού εξυπηρετεί τις ανάγκες μας .

Συσκευές μικροβιολογικής εξυγίανσης του νερού Οζονομηχανές

22/11/2017
από ΜΙΧΑΗΛ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
οζον 3000G

Το όζον Ο3 στην Ψηφιακή Συσκευή Παραγωγής Όζοντος δημιουργείται συνδυάζοντας τρία άτομα οξυγόνου.

Συσκευή Ozon Επαγγελματική Μηχανή παραγωγής όζον Ο3.

Συσκευές Παραγωγής όζοντος επαγγελματικές 7G ( 7.000mg/h ).

Οι μηχανές Όζοντος - όζον μηχανές, παράγουν Ο3 ( τρία άτομα οξυγόνου ) και έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα όσον αφορά την απολύμανση και την αποστείρωση από μικρόβια και βακτηρίδια που βρίσκονται στον αέρα η’ στο νερό και σε όποια επιφάνεια γίνει η εφαρμογή με συσκευή όζον.

Η συσκευή όζοντος παράγοντας Ο3 σκοτώνει τα βακτηρίδια και τα μικρόβια και έτσι έχουμε ένα εξυγιασμένο περιβάλλον για οποιαδήποτε εφαρμογή και κατά το δοκούν.

Το όζον αφού δράσει μετατρέπεται στη συνέχεια σε οξυγόνο (Ο2).

Η όζον μηχανή είναι ιδανική για επαγγελματίες με θαλάμους συντήρησης βρώσιμων προϊόντων, κρέατα, φρούτα, λαχανικά κ.λ.π.

Αυξάνει έως και τέσσερις φορές την διάρκεια αποθήκευσης και συντήρησης των νωπών κρεάτων, φρούτων και λαχανικών εφόσον αυτά δεν βρίσκονται εντός ατομικής συσκευασίας.

Επίσης η συσκευή παραγωγής όζον έχει χρηστική εφαρμογή και για επαγγελματίες καθαρισμών χώρων εστίασης, ξενοδοχείων, καθαρισμό σκαφών, αυτοκινήτων και λοιπών συναφών δραστηριοτήτων.

Αρχικά με μια μικρή δαπάνη εξασφαλίζετε έναν επαγγελματικά αποστειρωμένο χώρο φύλαξης και αποθήκευσης προϊόντων για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τη συνήθη φύλαξη και αποθήκευση και γενικά όπου γίνεται η εφαρμογή όζοντος.

Με μια συντήρηση καθαρισμού των φίλτρων αέρα της οζονομηχανής και ακολουθώντας τις προδιαγραφές ποιότητας του εισερχόμενου αέρα χωρίς υγρασία και ρύπους, θα έχουμε μια απρόσκοπτη λειτουργία της για πολλά χρόνια.

Στις όζον μηχανές το μόνο ανταλλακτικό που πρέπει αντικαθιστούμε κάθε περίπου 15.000 ώρες λειτουργίας, και πάντα ανάλογα με την χρήση, είναι οι κορώνες οι κεφαλές παραγωγής του όζοντος.

Συστήματα μικροβιολογικής εξυγίανσης του νερού

22/11/2017
από ΜΙΧΑΗΛ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

Συστήματα μικροβιολογικής εξυγίανσης του νερού

Οι παρακάτω συσκευές χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού όταν μέσα σε αυτό έχουμε αυξημένα μικροβιολογικά φορτία με ύπαρξη παθογόνων μικροοργανισμών.

1. Συστήματα χλωρίωσης

Σε δεξαμενή νερού με την προσθήκη ασβεστίου ή υποχλωριώδους νατρίου δημιουργούμε στο νερό ελεύθερο χλώριο (Cl2), αυτή η γνωστή μας αλλά και ιδιαιτέρως δραστική ουσία καταστρέφει όλους τους μικροοργανισμούς που εμπεριέχονται στο νερό.

Υφίστανται στις ακόλουθες δύο διατάξεις:

α) με χρήση ταμπλετών σε πλωτά skimer ή με παράλληλη σύνδεση

β ) με δοσομετρητή ( δοσομετρική αντλία ) και δεξαμενή συλλογής του προς μικροβιολογικής εξυγίανσης νερού.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου χλωρίωσης είναι η αποτελεσματικότητα που έχει σε όλες τις περιπτώσεις μολυσμένων νερών και το σχετικώς χαμηλό κόστος αρχικής λειτουργίας της εγκατάστασης.

Βασικά μειονεκτήματα είναι τα ακόλουθα:

α) Η χλωρίωση του νερού προσδίδει μια ιδιαίτερη γεύση, είναι αυτό που ενοχλεί και το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών.

Σημαντικός αριθμός καταναλωτών που ζουν εκτός Αθήνας ( επαρχία ή νησιωτικές περιοχές ) και έχουν συνηθίσει να πίνουν μη χλωριωμένο νερό, το οποίο είναι σαφώς επικίνδυνο λόγο του μικροβιολογικού φορτίου που μπορεί να αναπτύξει από την έλλειψη της ελεγχόμενης εξυγίανσης, αλλά παρόλα αυτά κακώς παραπονούνται για τη γεύση του νερού της Αθήνας που το περιέχει.

β) Το ελεύθερο χλώριο όπως είπαμε παραπάνω, είναι μια ιδιαίτερα δραστική ουσία, αντιδρά με διάφορες οργανικές ουσίες που εμπεριέχονται στο νερό δημιουργώντας τα παράγωγα της χλωρίωσης, τριαλογονομεθάνια, κ.λ.π.

Η τοξικότητα των παραγώγων της χλωρίωσης ως προς τον άνθρωπο, καθιστά τη χρήση της ελεγχόμενης χλωρίωσης του νερού απαραίτητη και επιβεβλημένη σε κάθε περίπτωση.

Τα παράγωγα της χλωρίωσης είναι τοξικότερες ουσίες από το ίδιο το ελεύθερο χλώριο και για αυτά προβλέπονται ανώτατα επιτρεπόμενα όρια , Σχετική Οδηγία ΚΥΑ Υ2-2600-2001.

γ) Το ελεύθερο χλώριο, που είναι τοξικό για τους μικροοργανισμούς, είναι επίσης τοξικό και καρκινογόνο για τον άνθρωπο, τα κατοικίδιά του και γενικά για όλους τους ζώντες οργανισμούς.

Χρήζει και είναι απαραίτητη η εγκατάσταση μονάδας στην οποία θα ελέγχει το επίπεδο του ελεύθερου χλωρίου, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κατανάλωση πόσιμου, ρητά πρέπει να αποφεύγεται η υπερδοσολογία.

Πολλοί ιδιοκτήτες οικιών και δυστυχώς και αρκετοί περιφερειακοί δήμοι πραγματοποιούν τη χλωρίωση με το χέρι, σε τυχαία βάση και χωρίς έλεγχο της ποσότητας του ελεύθερου χλωρίου στο νερό.

Αυτή η επιλογή είναι μια "βραδυφλεγής βόμβα" για την υγεία των καταναλωτών.

Φίλτρα ενεργού άνθρακα

21/11/2017
από ΜΙΧΑΗΛ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
Φίλτρα αιωρουμένων

Πρόκειται για φίλτρα που αφαιρούν από το νερό:

α) το ελεύθερο χλώριο

β) τα παράγωγα χλωρίωσης του νερού

γ) φυτοφάρμακα

δ) οργανικές ουσίες που ευθύνονται για τη δυσάρεστη οσμή του νερού

ε) τοξικές οργανικές ουσίες, όπως διαλύτες, κ.α.

Η χρήση τους συνιστάται σε νερά που έχουν υποστεί χλωρίωση και ιδιαιτέρως σε περιοχές όπου η χλωρίωση δεν γίνεται σε συστηματική βάση με τη χρήση αυτόματου δοσομετρητή αλλά γίνεται χειρονακτικά, σε τυχαία βάση και ποσότητα από μη εκπαιδευμένο προσωπικό.

Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και διατάξεις από φορητό φίλτρο σε μορφή κανάτας έως πλήρες σύστημα με λυχνία UV εν σειρά.

Χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, αυτά που διαθέτουν ενδεικτική λυχνία αντικατάστασης και στα απλά που δεν διαθέτουν ένδειξη ορθής λειτουργίας του φίλτρου. Οι δύο κατηγορίες διαφέρουν σημαντικά ως προς την τιμή, όμως η πληροφορία της κατάστασης του φίλτρου είναι σημαντική καθώς τα φίλτρα δεν έχουν διάρκεια ζωής αναλόγως του χρόνου χρήσης τους (π.χ. 6 μήνες) αλλά αναλόγως της ποσότητας του νερού που διέρχεται από αυτά (δηλαδή αλλαγή φίλτρου στα 6 κυβικά κατανάλωσης).

Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν απαιτείται ειδικός συντηρητής για την αντικατάσταση των φίλτρων.

Ειδικές Οδηγίες Χρήσης:

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην περίπτωση όπου ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα παραμείνει αχρησιμοποίητο για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών). Αφαιρώντας από το νερό το ελεύθερο χλώριο, επιτρέπει στο νερό που παραμένει εγκλωβισμένο μέσα στο φίλτρο να αναπτύξει μικρόβια.

Σε αυτήν την περίπτωση επιβάλλεται ο καθαρισμός του φίλτρου με διαβίβαση τουλάχιστον δεκαπλάσιας ποσότητας νερού από τη συνολική χωρητικότητα του φίλτρου (π.χ. για ένα κοινό επιτραπέζιο φίλτρο όπου ο όγκος του νερού εντός του φίλτρου είναι περίπου 1 – 1,5 λίτρο, απαιτείται να διαβιβαστούν 10 λίτρα νερού πριν αυτό χρησιμοποιηθεί).

Φίλτρα κατακράτησης σωματιδίων

21/11/2017
από ΜΙΧΑΗΛ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
Φίλτρα Νερού

Πρόκειται για φίλτρα που κατακρατούν τα αιωρούμενα σωματίδια του νερού (π.χ. χώμα, υλικά από δεξαμενές, σκουριά, κ.α.).

Διατίθενται στο εμπόριο σε μεγάλη ποικιλία και ανάλογα με:

α) την παροχή του νερού

β) το μέγεθος των σωματιδίων που κατακρατούν (διάμετρος πόρων)

Συνήθως χρησιμοποιείται συστοιχία από φίλτρα έτσι ώστε να αποφεύγεται το τακτικό μπλοκάρισμα τους.

Συνιστώνται για χρήση σε:

α) γεωτρήσεις με θολό νερό (αυξημένα αιωρούμενα σωματίδια) σε μόνιμη ή περιοδική βάση

β) περιοχές με απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης, όπου περιοδικά παρατηρούνται σκουριές και γενικά σωματίδια στο νερό

γ) περιοχές με αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα, όπου οι διακοπές υδροδότησης και οι ζημιές στο δίκτυο είναι τακτικές.

Το κόστος των φίλτρων κατακράτησης σωματιδίων είναι χαμηλό, όμως απαιτείται συχνός έλεγχος της κατάστασής τους, καθαρισμός ή και αλλαγή. Όλες οι αλλαγές φίλτρων μπορούν να γίνουν από τον καταναλωτή.