Προσοχή! Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοηγησής σας. OK

Αποσκληρυντές Νερού

06/07/2018
από ΜΙΧΑΗΛ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

1. Αποσκληρυντές

Η σκληρότητα του νερού οφείλεται στο ασβέστιο και το μαγνήσιο που περιέχει. Αυτά τα στοιχεία είναι απολύτως απαραίτητα για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.
Βάση νομοθεσίας δεν προβλέπεται ανώτατο όριο για αυτά τα στοιχεία. Παρ'ολα αυτά σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις και ιδιαίτερα σε νερά που χαρακτηρίζονται ως σκληρά, δημιουργούν προβλήματα επικαθίσεων αλάτων στις μηχανολογικές συσκευές, στις σωληνώσεις θέρμανσης του νερού όπως πλυντήριο, θερμοσίφωνας, και στα δίκτυα κεντρικών παροχών.
Η βελτίωση της ποιότητας σκληρών νερών μπορεί να γίνει με Αποσκληρυντή τύπου ανταλλαγής ιόντων.
Οι αποσκληρυντές αυτού του τύπου αφαιρούν από το νερό το ασβέστιο και το μαγνήσιο και το αντικαθιστούν με νάτριο.


Η χρήση του όμως έχει και μερικά Μειονεκτήματα:


α) Ο Αποσκληρυντής προσθέτοντας στο νερό νάτριο, κάνει ένα νερό που αρχικά να είναι πόσιμο, μετά την αποσκλήρυνση να είναι εκτός ορίων ποσίμου ως προς το νάτριο με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο: 200 mg Na/L.
Ειδικά σε άτομα που για λόγους υγείας π.χ. υψηλή πίεση πρέπει να προσέχουν την λήψη νατρίου, η συγκεκριμένη μέθοδος αποσκλήρυνσης του νερού να αποβεί απαγορευτική ακόμη και στην περίπτωση που το παραγόμενο νερό είναι εντός ορίων ποσίμου αλλά με υψηλά επίπεδα νατρίου.
Γενικώς, δεν συνιστάται η μέθοδος αποσκλήρυνσης ενός πολύ σκληρού νερού, αν αυτό πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο.

β) Υπάρχει περίπτωση η αντικατάσταση του ασβεστίου και του μαγνησίου με νάτριο να δημιουργήσει ακόμη σοβαρότερα προβλήματα σε καλλιέργειες και κυρίως στις ευπαθείς στο αλάτι πολυετείς.


Γενικώς, δεν συνιστάται η μέθοδος αποσκλήρυνσης ενός πολύ σκλήρού νερού αν αυτό πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως ποτιστικό.


Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αυτόνομοι αποσκληρυντές τύπου ανταλλαγής ιόντων συνιστώνται για πισίνες, για οικίες και αυτό μόνον στην παροχή του ζεστού νερού τους, αλλά και σίγουρα είναι ιδανικοί για βιομηχανική χρήση.

Εάν θέλουμε οπωσδήποτε το νερό μετά από έναν αποσκληρυντή να το χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνα μας για πόσιμο, θα πρέπει να το περάσουμε από μια οικιακή αντίστροφη όσμωση για την απόλυτη εξυγίανσή του, η οποία εύκολα τοποθετείται κάτω απο τον πάγκο της κουζίνας η' όπου αλλού εξυπηρετεί τις ανάγκες μας .

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Νέα δημοσίευση