Είσαι επαγγελματίας και θέλεις να ξεκινήσεις μια νέα συνεργασία χονδρικής; Επικοινώνησε μαζί μας ΕΔΩ!
10 ήμερο προσφοράς: 
Δωρεάν αποστολή για όλες
τις οικιακές αντίστροφες οσμώσεις

Φίλτρα Νερού Τι ειναι η αντιστροφη οσμωση Συστήματα Επεξεργασίας Νερού και Αποσκληρυντές Νερού

22/11/2017
από ΜΙΧΑΗΛ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
αντιστροφη οσμωση
Επεξεργασία για την Βελτίωση του μη Πόσιμου Νερού.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις Εγκαταστάσεις, τις Συσκευές βελτίωσης και επεξεργασίας μη Πόσιμου Νερού

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΗ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ

Πολλές περιοχές στην χώρα μας παρουσιάζουν προβλήματα με την ποσότητα και την ποιότητα του διαθέσιμου πόσιμου νερού.
Η σπατάλη των φυσικών υδάτινων πόρων, ο πολύ μεγάλος αριθμός παράνομων γεωτρήσεων και ο ελλιπείς κρατικός σχεδιασμός σε βάθος χρόνου δημιούργησαν την υπάρχουσα κατάσταση που αναμένεται να επιδεινωθεί από τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές.

Το ακόλουθο άρθρο περιγράφει τις διαθέσιμες μορφές επεξεργασίας – βελτίωσης του νερού, προκειμένου να καταστεί πόσιμο ή να χρησιμοποιηθεί για άλλες ανάγκες κοινής χρήσης.

1Α. Φίλτρα νερού αντίστροφης όσμωσης ( RO ) τι είναι?
Αυτές οι συσκευές μπορούν να απομακρύνουν από το νερό όλα τα άλατα και τους μικροοργανισμούς. Η απομάκρυνση αυτή επιτυγχάνεται με ειδικά φίλτρα – μεμβράνες με πολύ μικρή διάμετρο πόρων. Στο ευρύ κοινό αυτές οι συσκευές είναι γνωστές και ως μονάδες αφαλάτωσης.

Χρησιμοποιούται στις ακόλουθες περιπτώσεις των νερών με:
α) αυξημένη περιεκτικότητα σε θαλασσινό νερό
(παράκτιες, νησιωτικές περιοχές)
β) υψηλά νιτρικά ιόντα
(περιοχές με εκτεταμένη γεωργία)
γ) αυξημένη συγκέντρωση τοξικών μετάλλων
(π.χ. εξ ασθενές χρώμιο, αρσενικό, κ.α.).

Πρόκειται για την πλέον εξελιγμένη μορφή επεξεργασίας του νερού που διαθέτουμε μέχρι σήμερα και με ευρεία εφαρμογή.
Η απόδοση της αντίστροφης όσμωσης σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από το αρχικό νερό.
Αν το αρχικό νερό έχει 5 % θάλασσα, η αντίστροφη όσμωση παράγει 80 % καθαρό νερό και 20 % νερό με πολύ αυξημένο ποσοστό σε θάλασσα (απόβλητο).
Αν το αρχικό νερό έχει 50 % θάλασσα, τότε παράγεται 15 % καθαρό νερό και 85 % νερό – απόβλητο.

Το αρχικό κόστος εγκατάστασης και το κόστος λειτουργίας, δηλαδή η διάρκεια ζωής των φίλτρων, εξαρτώνται από την ποιότητα του αρχικού νερού και την αναμενόμενη κατανάλωση η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1/4 ( από την ονομαστική παραγωγή των μεμβρανών βάση κατασκευαστή ) για τα μικρά συστήματα RO <800GPD / 3.000LPD η' το 1/2 ΜΑΧ για τα μεγαλύτερα συστήματα RO.

Λόγω της πολυπλοκότητας της συσκευής, απαιτείται έλεγχος ορθής λειτουργίας και συντήρηση σε τακτική βάση από γνώστη αυτών των συσκευών.

1Β. Πώς η θερμοκρασία και η αγωγιμότητα επηρεάζουν την παραγωγή νερού RO

Για κάθε βαθμό F που αυξάνετε τη θερμοκρασία του εισερχόμενου νερού, κερδίζετε περίπου +3% ρυθμό ροής προϊόντος η' και το ανάποδο σε ποιο κρύο νερό.
Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό με υψηλότερη θερμοκρασία έχει χαμηλότερο ιξώδες και υψηλότερο ρυθμό διάχυσης, γεγονός που διευκολύνει το νερό να διαπεράσει τη μεμβράνη RO.

Επίσης όσο αυξάνεται η αγωγιμότητα του εισερχόμενου νερού προς το ΜΑΧ της ονομαστικής τιμής του κατασκευαστή ( π.χ. τεστ του κατασκευαστή στα 500μς/cm στους 25 βαθμούς κελσίου - ΜΑΧ 1000ppm ),  μειώνεται κατά >15-25% η ροή του διηθήματος.
Αντίστοιχα όσο πέφτει κάτω από το ΜΑΧ της αγωγιμότητας τείνει προς το ΜΑΧ της ονομαστικής παραγωγής βάση προδιαγραφής κατασκευαστή των μεμβρανών.

Δε εάν συμβούν συνδυαστικά και τα δύο με ανάστροφους ρυθμούς έχουμε και την πλήρη έμφραξη των μεμβρανών με πολύ μειωμένη ροή παραγόμενου έως και μηδενική.

Θερμοκρασιακή διόρθωση και της κατά προσέγγιση ροής διηθήματος μέσω μεμβρανών TFC.

  

Συμπύκνωση ροής διηθήματος με ονομαστική παραγωγή μεμβράνης π.χ. τα 2000LPD / 500GPD

500μς

6,0 bar

-0%  <2000LPD

1000μς

5,5 bar

-7%  <1860LPD

1500μς

5,0 bar

-12%  <1760LPD

2000μς

4,5 bar

-22%  <1560LPD

2500μς

4,0 bar

-30%  <1400LPD

3000μς

4,0 bar

-35%  <1300LPD

3500μς

4,0 bar

-40%  <1200LPD

Κάθε χρόνο, χιλιάδες δολάρια σπαταλούνται σε μη απαραίτητες αντικαταστάσεις μεμβράνης, επειδή οι χρήστες παραβλέπουν τις αρνητικές επιπτώσεις του κρύου νερού στην απόδοση του συστήματος αντίστροφης όσμωσης (RO). 
Γίνονται γενικά υποθέσεις ότι οι μεμβράνες τους έχουν ρυπανθεί, ενώ στην πραγματικότητα η θερμοκρασία του νερού τροφοδοσίας μόλις έχει πέσει και έχει προκαλέσει σημαντική μείωση της παραγωγής της μεμβράνης. 
Συχνά, αυτό συμβαίνει επειδή οι χρήστες ξεχνούν να λάβουν υπόψη τις χαμηλότερες θερμοκρασίες του νερού τροφοδοσίας κατά τη χειμερινή περίοδο. 
Οι κατασκευαστές συστημάτων RO μπορούν να βασίζονται στη λήψη τηλεφωνικών κλήσεων όπου οι πελάτες λένε:
«Για κάποιο λόγο το σύστημα παράγει 30-50% λιγότερο νερό προϊόντος από ό,τι πριν». 
Επιπλέον, ο πελάτης μπορεί να πει, «Οι συνθήκες του νερού τροφοδοσίας του συστήματος δεν έχουν αλλάξει», χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη θερμοκρασία του νερού τροφοδοσίας.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ: Καθώς το νερό γίνεται πιο κρύο γίνεται πιο παχύρρευστο και ο ρυθμός ροής από μια μεμβράνη TFC ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ. Καθώς το νερό ζεσταίνεται γίνεται πιο λεπτό και ο ρυθμός ροής που βγαίνει από μια μεμβράνη ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ. 
Όλοι οι ρυθμοί ροής που αναφέρονται σε συστήματα και μεμβράνες αντίστροφης όσμωσης υποθέτουν θερμοκρασία νερού 77 βαθμών F ( 25 βαθμών C ).
Καθώς η θερμοκρασία και η αγωγιμότητα του νερού αλλάζει, τόσο θα αλλάζει και ο ρυθμός ροής. 
Για κάθε βαθμό F που μειώνετε τη θερμοκρασία χάνετε περίπου το 3% της ροής του προϊόντος. Για κάθε βαθμό F που αυξάνετε τη θερμοκρασία, κερδίζετε περίπου 3% ρυθμό ροής προϊόντος - αυτό συμβαίνει επειδή το νερό με υψηλότερη θερμοκρασία έχει χαμηλότερο ιξώδες και υψηλότερο ρυθμό διάχυσης, γεγονός που διευκολύνει το νερό να διαπεράσει τη μεμβράνη RO.

Συντελεστής διόρθωσης θερμοκρασίας (TCF): Η  θερμοκρασία έχει αντίστροφη επίδραση στη ροή του προϊόντος μέσω της μεμβράνης. μια υψηλή θερμοκρασία αυξάνει τη ροή του προϊόντος, μια χαμηλή θερμοκρασία μειώνει τη ροή του προϊόντος. Για να βρείτε τον ρυθμό διείσδυσης της μεμβράνης σε οποιαδήποτε θερμοκρασία πολλαπλασιάστε την ονομαστική ροή διηθήματος της μεμβράνης RO με το TCF που φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα. Το αποτέλεσμα είναι η ροή του διηθήματος σε αυτή τη θερμοκρασία.

Το αυτό και για την ροή του διηθήματος με αντιστροφή επίδρασης βάση της αγωγιμότητας.

Παράδειγμα:  Ρυθμός διείσδυσης μεμβράνης λεπτής μεμβράνης στους 77 βαθμούς Φαρενάιτ, 65 PSI = 50 γαλόνια την ημέρα. Ποιος είναι ο ρυθμός ροής διείσδυσης στους 50 βαθμούς Φαρενάιτ;

Απάντηση:  Χρησιμοποιήστε τον συντελεστή διόρθωσης θερμοκρασίας (από τον παραπάνω πίνακα) = 0,52.

Ο ρυθμός ροής νέου διηθήματος στους 50 βαθμούς Φαρενάιτ είναι 50 x 0,52 = 26 γαλόνια την ημέρα.

Τέλος, δεν συνιστάται η εισαγωγή νερού από τον θερμοσίφωνο σας σε μια προσπάθεια να αυξήσετε τη θερμοκρασία του νερού. Οι μεμβράνες RO δεν μπορούν να χειριστούν θερμοκρασίες νερού πάνω από 100 βαθμούς F ( 38 βαθμών C ) και όλοι οι θερμοσίφωνες έχουν λάσπη και άλλα ιζήματα στις δεξαμενές τους που μπορεί να βλάψουν τη μεμβράνη και τη μονάδα RO.

How Temperature Affects RO Water Production? Πηγή: https://aquaticlife.com/blogs/news/how-temperature-affects-ro-water-production

https://www.google.com/search?...


1Γ. Ενημέρωση προς τεχνίτες για αρχές εγκατάστασης και λειτουργίας μιας αντίστοφης όσμωσης οικιακής TW, υμι-επαγγελματικής EW η΄ επαγγελματικής BW έως SW θαλασσινού νερού.

 

1 ) Εγκατάσταση Bay-Pass μεμονωμένα σε όλα τα συστήματα φίλτρανσης η' γενικό Bay-Pass όλου του συστήματος με την κεντρική παροχή, για το τυπικό σέρβις η' την αποφυγή όποιας λειτουργικής αστοχίας, ώστε να έχουμε πάντα εναλλακτική επιλογή παροχής νερού.

 

2 ) Στην κεντρική παροχή και πάντως πριν όλα τα συστήματα τοποθετούμε μανόμετρο ελέγχου της πίεσης του δικτύου. Επίσης τοποθετούμε μανόμετρο και αμέσως πριν την εισαγωγή της όσμωσης και πάντως μετά από όλα τα εξωτερικά προφίλτρα.

 

3 ) Πρώτα ξεπλένουμε χωριστά και σε όλες τις θέσεις της κεφαλής χωρίς σύνδεση για 15-20 λεπτά, ( εάν υπάρχουν ) αμμόφιλτρο, άνθρακας και φίλτρο αποσιδήρωσης, χωρίς να βάλουμε την όσμωση σε λειτουργία.

 

4 ) Προσέχουμε το σύστημα της αντίστροφης όσμωσης να τοποθετηθεί σε χώρο στεγνό χωρίς υγρασία, διότι παροδικά θα σκουριάσει η μπομπίνα - περιέλιξη του ηλεκτροκινητήρα και όπου αλλού υπάρχουν ηλεκτρικά μέρη.

 

5 ) Μετά την γενική εκκίνηση κάνουμε ξέπλυμα κάθε εβδομάδα ( εάν υπάρχουν ), άνθρακας, το φίλτρο αποσιδήρωσης και κατά το δοκούν το αμμόφιλτρο.

 

6 ) Κατά την εκίνηση ελέγχουμε ( εάν υπάρχει ) το μανόμετρο πιέσης στην κεφαλή της μεμβράνης της όσμωσης να δείχνει πάντα περίπου στα 100 psi ΜΑΧ<125 psi, ρυθμίζοντάς το από το FLOW της αποχέτευσης.

Εάν δούμε κατά την λειτουργία σημαντικές αποκλείσεις < η’ >15 psi επικοινωνούμε άμεσα με τον τεχνικό.

 

7 ) Κατά την εκκίνηση όλου του συστήματος για τις πρώτες 24 ώρες παρακολουθούμε όλες τις συνδέσεις, διότι μετά από όποιους κραδασμούς κατά την μεταφορά, αλλά και με την αρχική λειτουργία σε υπέρ υψηλές πιέσεις της αντλίας έχουμε διαστολή των επαφών & συνδέσεων.  Αποκαθιστούμε άμεσα την όποια διαρροή με μεγάλη προσοχή!

 

8 ) Μετράμε με όργανο TDS METER ανά διαστήματα την ποιότητα του εισερχόμενου νερού και την σχέση του με το παραγόμενο νερό ( ppm ? ) ώστε να είμαστε μείον >89%, ( 1ppm=1,70μς ). Κρατάμε σημειώσεις  υποχρεωτικά κατά την έναρξη αλλά και κατά την λειτουργία της: ( παραγωγής, απόρριψης, ποιότητας εισερχόμενου, ποιότητας παραγόμενου, πιέσεων κ.λ.π ), ώστε σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος  να έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης προς επίλυσή της.

 

9 ) Εάν πέσουμε σε παραγωγή λιγότερο του 80% της αρχικής επικοινωνούμε άμεσα με τον τεχνικό.

Εάν δούμε ποιότητα παραγόμενου σε ppm περισότερο από 20% της αρχικής επικοινωνούμε άμεσα με τον τεχνικό.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ: όπου υπάρχουν Ο ring στεγανοποίησης εφαρμόζουμε λιπαντικό και πάντα τοποθετούμε μανόμετρο ελέγχου πίεσης του εισερχόμενου νερού αμέσως πρίν την όσμωση.

 

Αρχείο υποχρεωτικά περιοδικών σημειώσεων λειτουργίας της όσμωσης και διάγνωσης σφαλμάτων: 

Τύπος μεμβράνης =

Τύπος αντλίας =

Πίεση μανόμετρου δικτύου =

Πίεση μανόμετρου στην κεφαλή της μεμβράνης = 

Απόρριψη  βρόμικου λίτρα/ώρα = Παραγωγή καθαρού  λίτρα/ώρα =

Fluse ελέυθερο χωρίς FLOW= λίτρα / ώρα =

Με ρυθμιζόμενο FLOW για νερό έως και ΜΑΧ <2000ppm FLOW =

Εισερχόμενο νερό ppm =

Εξερχόμενο καθαρό ppm =

*Πίεση μανόμετρου στην έξοδο της μεμβράνης και πρίν το FLOW

 

 

Ανταλλακτικά προ-φίλτρα και κυρίως φίλτρα όσμωσης κατά σειρά τοποθέτησης

 

1 . Polypropylene 10’’ / 20’’ 5-50micron

2 . Carbon Blok 10’’ / 20’’

3 . Polypropylene 10’’ / 20’’ 1-5micron

4. Membrane 1 X 400gpd έως 4 Χ 2500 Total = ΜΑΧ 10.000GPD

5 . In- Line Taste & Odor 2,0’’ / 2,5’’ (optionally )

 

Ενημέρωση για αρχές εγκατάστασης και λειτουργίας μιας αντίστροφης όσμωσης.

 

Εκτός του βασικού συστήματος αντίστροφης όσμωσης και βάση των ανωτέρω, ασχέτως οποιουδήποτε μοντέλου αντίστροφης όσμωσης επιλέξετε, ίσως χρειαστείτε και κάποια από τα παραπάνω επιπλέον προαιρετικά υλικά:

 

1 ) TDS METER 0-9990ppm, σας το προτείνω για να μετράτε ανά πάσα στιγμή την οποιαδήποτε

παραγόμενη η’ μη, ποιότητα νερού που θέλετε έως και 9.990ppm = ~19.980μς/cm.

 

2 ) Προφίλτρο πολυπροπυλενίου BLUE 20’’ αιωρούμενων εάν υπάρχουν αδρανή υλικά και έντονη λασπουριά στο δίκτυο αλλά και για πριν από τις λάμπες UV .

 

3 ) Λάμπα UV υπέρυθρης ακτινοβολίας για την μικροβιολογική εξυγίανση του νερού σας, για να μην γίνει η μεμβρανοθήκη φωλίτσα εστίασης μικροβίων με παραγωγή κολλοειδών και βουλώνει συντομότερα η μεμβράνη από μικρόβια εάν υπάρχουν με έντονη παρουσία στο δίκτυο ( προαιρετικό φίλτρο ).

 

4 ) Επειδή με τίποτα δεν θέλουμε να δουλεύει η αντλία της όσμωσης και οι ηλεκτροβάνες της σε 24η βάση και καούν από υπερθέρμανση λόγο των υψηλών πιέσεων που ασκούνται ( >100psi ), αλλά και της ζωής των μεμβρανών, πρέπει να τοποθετήσετε έναν χρονοδιακόπτη στην πρίζα που θα συνδεθεί η όσμωση, ώστε να δίνει εντολή για ~1/4 της ημερήσιας λειτουργίας, 1 ώρα ON και 3 ώρες OFF εναλλάξ καθ’ όλο το 24ωρο.

 

Ενημερωτικά αναφέρω ότι τα αποτελέσματα του παραγόμενου νερού μετά από την διαδικασία όσμωσης μέσω μιας καινούργιας μεμβράνης, είτε των χημικών αναλύσεων είτε των μετρήσεων μέσω οργάνου TDS METER αναμένονται να είναι περίπου -90% έως -93% από την ποιότητα του εισερχόμενου νερού και φθίνουν σταδιακά όσο μειώνεται η διάρκεια ζωής της μεμβράνης, το ίδιο συμβαίνει και με την ποσότητα του παραγόμενου νερού.

Παγκοσμίως τα συστήματα αφαλατώσεων χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες.

1 ) . Συστήματα TW ( TAP WATER ) νερού δικτύου πόλεως, έως 1.000ppm

2 ) . Συστήματα BW ( BRAKIS WATER ) υφάλμυρου νερού, έως 2.000ppm

3 ) . Συστήματα SW ( SEA WATER ) θαλασσινού νερού, από 2.000ppm και επάνω έως και 18.000ppm

 

Αμέσως μετά από τις BRAKIS WATER υφάλμυρου νερού, δεν υπάρχει ενδιάμεσο και πάμε σε μεμβράνες  SEA WATER θαλασσινού νερού που βάση ζήτησης των ημερήσιων κυβικών τοποθετούνται σε ισχυρότερα και πολύ ακριβότερα μηχανήματα επεξεργασίας θαλασσινού νερού 32000ppm NaCl.

 

Τώρα οι χημικοί επιστήμονες, βοηθώντας μας να επεξεργαστούμε ενδιάμεσης ποιότητας νερά αποφεύγοντας το πολύ υψηλό κόστος μηχανημάτων ( SEA WATER θαλασσινού νερού ) και να βοηθάμε τις μεμβράνες  ( BRAKIS WATER υφάλμυρου νερού ), εφηύραν να καταφεύγουμε καταχρηστικά σε προσθήκη αντικαθαλωτικών υλικών για υψηλότερες αγωγιμότητες.

 

Πολλοί κατασκευαστές αναφέρονται για χρήση BW μεμβρανών με αντικαθαλωτικά σε 5.000μς, σε 6.000μς και μέχρι 10.000μς.

Ναι θα ξεκινήσει να δουλεύει η όσμωση, αλλά εάν με 10.000μς σταματήσει να παράγει νερό σε 30 ημέρες και θέλουμε μεμβράνες κάθε μήνα η’ με 6.000μς σταματήσει να παράγει νερό σε 60 ημέρες και θέλουμε μεμβράνες κάθε δίμηνο ποιο το όφελος!

 

Γενικός κανόνας: Η διάρκεια ζωής των φίλτρων είναι ενδεικτική και εξαρτάται από τον τύπο των φίλτρων ( TW, BW, SW ), την ποιότητα του εισερχόμενου νερού, την θερμοκρασία και την κατανάλωση!

 

Από εμπειρία και το 6.000μς είναι και πάλι πολύ… αλλά εφικτό με αντικαθαλωτικά και μικρότερη κατανάλωση, δηλαδή περίπου το μισό σύμφωνα με την δυνατότητα παραγωγής ενώς BRAKIS WATER μηχανήματος.

 

Με κάποιες υπαναχωρήσεις ως προς την συντομότερη αλλαγή ανταλλακτικών και φίλτρων της όσμωσης, δηλαδή αντί βάση προδιαγραφών του κατασκευαστή την αντικατάσταση ανά ~2 έτη, την αντικατάσταση περίπου στο μισό ανά ~έτος, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την απόδοση του BRAKIS WATER συστήματος αποφεύγοντας τα πολύ μεγάλα αρχικά έξοδα μηχανήματος θαλασσινού νερού, αλλά και τα πολύ υψηλότερα έξοδα λειτουργίας service των φίλτρων και ανταλλακτικών ενός συστήματος SEA WATER.

 

*Η διάρκεια ζωής των φίλτρων και ανταλλακτικών υλικών ηλεκτρικών η’ μηχανολογικών είναι ενδεικτική μη δεσμευτική και εξαρτάται από τον τύπο των φίλτρων ( TW, BW, SW ), την ποιότητα του εισερχόμενου νερού και την κατανάλωση!

 

 

Για οποιαδήποτε νέα εγκατάσταση να έχετε πάντα υπ όψιν σας ότι: Εκτός του βασικού συστήματος αντίστροφης όσμωσης πιθανόν ανα περίπτωση απαιτήσεων και μετά από μελέτη του παρεχόμενου νερού, να χρειάζεστε και κάποια από τα παρακάτω υποχρεωτικά η’ και προαιρετικά υλικά:

 

1 ) Αντίστροφη όσμωση βάση κατασκευαστών των μεμβρανών και απαίτησης του πελάτη

2 ) Προφίλτρο πολυστρωματικό χαλαζιακών υλικών, για φίλτρανση εάν υπάρχουν πολλά αδρανή υλικά και έντονη λασπουριά. Αυτοκαθαριζόμενο με χειροκίνητη η’ ηλεκτρονική κεφαλή.

3 ) Προφίλτρο πολυπροπυλενίου BLUE 20’’ αιωρουμένων δεύτερο στάδιο μετά το πολυστρωματικό  προφίλτρο χαλαζιακών υλικών.

4 ) Φίλτρο αποσιδήρωσης εάν υπάρξει μεγάλη ποσότητα σιδήρου στο νερό >0,1mg/L.

5 ) Προφίλτρο πολυπροπυλενίου BLUE 20’’ αιωρουμένων για μετά το φίλτρο αποσιδήρωσης και πριν της λάμπας UV .

 

6 ) Λάμπα UV υπέρυθρης ακτινοβολίας για την μικροβιολογική εξυγίανση του νερού σας, για να μην γίνει η μεμβρανοθήκη φωλίτσα εστίασης μικροβίων με παραγωγή κολλοειδών και βουλώνει συντομότερα η μεμβράνη από αποικίες μικροβίων.

 

7 ) Δοσομετρική αντλία χημικών υγρών αντικαθαλωτικών η’ για οργανικά κ.λ.π.

8 ) Αντικαθαλωτικά χημικά υλικά.

 

9 ) TDS METER 0-9990ppm, σας το προτείνω για να μετράτε ανά πάσα στιγμή την οποιαδήποτε

παραγόμενη η’ μη, ποιότητα νερού που θέλετε έως και 9.990ppm = ~16.690μς/cm.

10 ) Δεξαμενή αποθήκευσης του καθαρού νερού, τουλάχιστον το διπλάσιο από ότι καταναλώνουμε.

11 ) Ηλεκτρικό φλοτεροδιακόπτη στάθμης πλήρωσης UP & DOWN για την δεξαμενή του καθαρού νερού

12) Επειδή με τίποτα δεν θέλουμε να δουλεύει η αντλία της όσμωσης και οι ηλεκτροβάνες της σε 24η βάση και καούν από υπερθέρμανση λόγο των υψηλών πιέσεων που ασκούνται ( >100-235psi ανάλογα την όσμωση ), αλλά και της ζωής των μεμβρανών, πρέπει να τοποθετήσετε έναν χρονοδιακόπτη ράγας στον ηλεκτρολογικό πίνακα που θα συνδεθεί η όσμωση, ώστε να δίνει εντολή για  ΜΑΧ ½ - ΜΙΝ ¼  της ημερήσιας λειτουργίας, Π.Χ. 1 ώρα ON και 3 ώρες OFF εναλλάξ καθ’ όλο το 24ωρο, και πάντα σε σειρά με τον ηλεκτρικό φλοτεροδιακόπτη πλήρωσης της ανοικτής δεξαμενής καθαρού εάν υπάρχει, ώστε ότι έρθει πρώτο με εντολή ( διακοπής η’ λειτουργίας ) να εφαρμοστεί στην όσμωση.

Για αυτήν την εντολή με φλοτεροδιακόπτη ηλεκτρικό του αισθητήρα πλήρωσης εάν υπάρχει ανοικτή δεξαμενή καθαρού, θα υπάρχει  πάντα έτοιμη καλωδίωση να συνδέσετε.

 

Σε όλα τα RO συστήματα πρέπει να τοποθετηθεί δοχείο αποθήκευσης του καθαρού νερού τουλάχιστον το διπλάσιο από ότι καταναλώνουμε.

 

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ: όπου υπάρχουν Ο ring στεγανοποίησης εφαρμόζουμε λιπαντικό και πάντα τοποθετούμε μανόμετρο ελέγχου πίεσης του εισερχόμενου νερού αμέσως πρίν την όσμωση.

2Α. Αποσκληρυντής

Η σκληρότητα του νερού οφείλεται στο ασβέστιο και το μαγνήσιο που περιέχει. Αυτά τα στοιχεία είναι απολύτως απαραίτητα για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Βάση νομοθεσίας δεν προβλέπεται ανώτατο όριο για αυτά τα στοιχεία. Παρόλα αυτά σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις είναι αρνητικό για τον ανθρώπινο οργανισμό ( νεφρά ) και ιδιαίτερα σε νερά που χαρακτηρίζονται ως σκληρά, δημιουργούν και προβλήματα επικαθίσεων αλάτων στις μηχανολογικές συσκευές, στις σωληνώσεις θέρμανσης του νερού όπως πλυντήριο, θερμοσίφωνας, και στα δίκτυα κεντρικών παροχών. Η βελτίωση της ποιότητας σκληρών νερών μπορεί να γίνει με Αποσκληρυντή τύπου ανταλλαγής ιόντων. Οι αποσκληρυντές αυτού του τύπου αφαιρούν από το νερό το ασβέστιο και το μαγνήσιο και το αντικαθιστούν με νάτριο.

Η χρήση του όμως έχει και μερικά Μειονεκτήματα:

α) Ο Αποσκληρυντής προσθέτοντας στο νερό νάτριο, κάνει ένα νερό με αρχικά υψηλό νάτριο αλλά που είναι εντός ορίων ποσίμου, μετά την αποσκλήρυνση να είναι εκτός ορίων ποσίμου ως προς το νάτριο με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο: 200 mg Na/L. Ειδικά σε άτομα που για λόγους υγείας π.χ. υψηλή πίεση πρέπει να προσέχουν την λήψη νατρίου, η συγκεκριμένη μέθοδος αποσκλήρυνσης του νερού να αποβεί απαγορευτική ακόμη και στην περίπτωση που το παραγόμενο νερό είναι εντός ορίων ποσίμου αλλά με υψηλά επίπεδα νατρίου. Γενικώς, δεν συνιστάται η μέθοδος αποσκλήρυνσης ενός πολύ σκληρού νερού άνω των 50G ( Γερμανικών βαθμών ), αν αυτό πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο.

β) Υπάρχει περίπτωση η αντικατάσταση του ασβεστίου και του μαγνησίου με νάτριο να δημιουργήσει ακόμη σοβαρότερα προβλήματα σε καλλιέργειες και κυρίως στις ευπαθείς στο αλάτι πολυετείς.

Γενικώς, δεν συνιστάται η μέθοδος αποσκλήρυνσης ενός πολύ σκληρού νερού αν αυτό πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως ποτιστικό.

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αυτόνομοι αποσκληρυντές τύπου ανταλλαγής ιόντων συνιστώνται για πισίνες, για οικίες στην παροχή του νερού τους, αλλά και σίγουρα είναι ιδανικοί για βιομηχανική χρήση.

Εάν θέλουμε οπωσδήποτε το νερό μετά από έναν αποσκληρυντή να το χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνα μας για πόσιμο, θα πρέπει να το περάσουμε από μια οικιακή αντίστροφη όσμωση για την απόλυτη εξυγίανσή του, η οποία εύκολα τοποθετείται κάτω απο τον πάγκο της κουζίνας η' όπου αλλού εξυπηρετεί τις ανάγκες μας .

2Β. ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΠΟΣΚΛΗΡΥΝΤΗ

Ένας βασικός κανόνας που πρέπει να θυμάστε είναι ότι κάθε λίτρο ρητίνης μπορεί να παράγει 120 λίτρα αποσκληρυμένο νερό, εάν η σκληρότητα είναι στους είκοσι γερμανικούς βαθμούς.

Το πόσο αποσκληρυμένο νερό δηλαδή θα παράγει το σύστημα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σκληρότητα του νερού. Όσο πιο σκληρό είναι το νερό σας, τόσο πιο συχνά θα χρειάζεται αναγέννηση το σύστημα.

Π.Χ. Έχουμε κατανάλωση για 40 άτομα Χ 175 λίτρα ανά άτομο = 7.000 λίτρα / ημέρα με σκληρότητα στους 15 Γερμανικούς βαθμούς.

Επομένως στους 15 Γερμανικούς βαθμούς κάθε λίτρο ρητίνης θα παράγει 180 λίτρα καθαρό νερό => 7.000:160 = 38,89 λίτρα ρητίνης για αναγέννηση μία φορά την ημέρα.

Συνήθως αυτό το κομμάτι της ρύθμισης το κάνουν λάθος αρκετοί επαγγελματίες του κλάδου καθώς και ιδιώτες που δεν ενημερώνονται σωστά από τις εταιρίες από όπου τα αγοράζουν.